Paylaşmak Güzeldir

8 Aralık 2010 Çarşamba

AŞURE YAPIMI PÜF NOKTALARI


Aşure Günü Ne Zaman
Aşure Günü Muharrem ayının 10. günüdür. Aşure Günü 2011 yılı için 5 Aralık 2011 tarihindedir.Allahü teâlâ, birçok duaları Aşure günü kabul etmiştir.
Aşure Yapmanın Püf Noktaları
Muharrem Ayının
başladığı şu günlerde herkesi aşure yapımı telaşı aldı. Pek çok kişi, aşure yapmanın püf noktaları nedir diye merak ediyor. İşte size, aşure yapmanın püf noktaları .
* Aşure enz 7 malzemeden yapılır.
* Malzemelerden buğdayın akşamdan pişirilmesi, nohut, fasulye, kuru üzümün de akşamdan ıslatılması gerekir.
* Ertesi gün, bu malzemeler ayrı ayrı haşlanıp suyu süzüldükten sonra, bütün malzeme bir tencerede kaynatılır ve aşurenin kıvamına göre de su ilave edilebilir.
* Aşurenin renginin güzel olması için, incir en son ilave edilir. Yoksa incir aşureyi karartır.
* Buğdayı pişirirken ilave edilen birkaç adet karanfil,buğdayın tadının güzelleşmesini sağlar.

Aşure Nasıl Yapılır ?

Lezzetli bir aşure yapımı için size güzel bir aşure tarifi verelim.
Aşure Malzemeleri ;

*2 su bardağı Buğday,
*1 su bardağı Nohut,
*1 su bardağı Kurufasulye,
*1 su bardağı kuru Üzüm,
*1 su bardağı İncir,
*1 su bardağı kuru Kayısı,
*1/2 su bardağı fıstık,
*4 su bardağı Şeker,
*1 yemek kaşığı karanfil,
*10 – 15 su bardağı Su,
Üst Süslemesi için:

*1 su bardağı kuş üzümü,
*Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı,
*Tarçın, nar taneleri,
*Yemeğin Tarifi,
Aşure Yapımı :
Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.
Aşure
piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serperek de servis yapabilirsiniz.

Aşure Yapmanın Püf Noktaları Aşure, Aşure Günü,Aşure Malzemeleri, Aşure Nasıl Yapılır, Aşure Tarifi, Muharrem ayı 2011

Tepkiler:

0 yorum: