Paylaşmak Güzeldir

27 Mayıs 2008 Salı

SAFRAN VE SAFRANIN FAYDALARI

SAFRANIN ÖZELLİKLERİ :
Çiçekleri mor renklidir.
Tepeciklerinden elde edilen toz; renk, tat ve koku verici olarak kullanılır.
Süsengiller familyasından; yurdumuzda da yetiştirilen, 10-15 cm boyunda, çok yıllık otsu bir bitkidir.
Etli, yuvarlak, kaidesi yassı, 4 cm kadar çapında, üstü esmer renkli ve zarımsı pullarla kaplı, alt tarafında da kök parçaları bulunan bir soğanı vardır.
Yaprakları uzun ve koyu yeşildir.
Sonbahar mevsiminde yapraklardan önce açar.
Meyvesi kapsül şeklindedir ve sonbahar aylarında meydana gelir.
İçeriğinde; şekerler, organik asitler, krosin ve uçucu yağ vardır.
SAFRANIN FAYDALARI :
Safran acı tadıyla iştah açıcıdır. Sinirleri uyarıcı etkisi ile vücuda dinçlik ve kuvvet verir. Sinir zayıflığını giderir. Kokusu yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır. Ateşi düşürür ve öksürüğü keser. Bu özelliği ile özellikle astım ve bronşitte faydalıdır. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydalıdır.Ciltteki kaşıntıları ve sivilceleri giderir. Rahim kaslarını uyararak adet söktürücü etki gösteren safran, bu özelliği ile düşüğe de sebep olabileceği için hamileler tarafndan kullanılmamalıdır. Adet sancılarını azaltmakta da etkilidir. Diş etlerini kuvvetlendirir ve dişeti ağrılarını azaltır. Uyarıcı etkisi ile cinsel isteği de arttırır.
İlaç, boya maddesi ve baharat olarak kullanılır. Çok güçlü bir koku ve renk vericidir. Fazla miktarda kullanılmamalıdır. Hamileler hiç kullanmamalıdır.
ÇIBAN İÇİN : Yumurta sarısı ile karıştırılıp çıbanlara konursa faydası görülür. Bal ile macun yapılırsa kumları dökmeye yardımcı olur.
Tepkiler:

0 yorum: