26 Nisan 2008 Cumartesi

AHUDUDUNUN FAYDALARI

Ahududu halk arasında Ağaççileği ya da sultan böğürtleni olarak da bilinir. Çalı şeklinde, dikenli, kümeler halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda kendiliğinde yetişen bir bitkidir. Bazı bahçelerde dikimi de yapılmaktadır. Duta benzeyen meyvesi kırmızı, etli, sulu ve güzel kokuludur. Meyvesi taze olarak yenilebileceği gibi kurutularak da kullanılır. Yaz başında çiçek açar; temmuz-ağustos aylarında meyvesi olgunlaşır ve toplanır. Bazı yararları şu şekildedir.
AHUDUDNUN FAYDALARI;
*İnsana ferahlık hissi vermektedir.
*Kalp rahatsızlıklarının ortaya çıkmasını engellemektedir.
*İshali durdurabilmektedir.
*Ateş düşürücü etkisi bulunmaktadır.
*Damar tıkanıklıklarının önüne geçmeyi sağlar.
* Dolaşım sistemini düzenler.
*Yüksek tansiyon hastalarında olumlu etkileri bulunmaktadır.
*Boğaz ağrılarına ve basit iltihabik durumlara iyi gelmektedir.
*İçerdiği etken madde sayesinde kabız yapıcı özelliğe sahiptir.
*Kesikler üzerinde kullanıldığında kanın pıhtılaşmasına yardımcı olmaktadır.
*Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
KULLANIM ŞEKLİ VE HAZIRLANIŞI :
Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir. Göz nezlesinde, göz banyo yaptırılırsa yararlıdır. Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir. Yaprakları ince kıyılıp kaynatılarak çayı hazırlanabilir.
Tepkiler:

0 yorum: